Σπίτι

Πως Επηρεάζει το Κρύο το Ηλεκτρικό Κόστος του Σπιτιού

Πως Επηρεάζει το Κρύο τα Ηλεκτρικό Κόστος του Σπιτιού

Κατά την χειμερινή περίοδο οι ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα έρχονται σε πρώτη χρήση εντός του σπιτιού. Έτσι πριν την έναρξη του χειμώνα καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας συμβουλέψει ποιες συσκευές θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες πιο πρόσφατης τεχνολογίας. Ο ηλεκτρολόγος μπορεί να υπολογίσει εύκολα την κατανάλωση κάθε συσκευής και την εξοικονόμηση σε ευρώ που θα έχετε σε περίπτωση αντικατάστασης.

Μερικές από τις περισσότερο ενεργοβόρες συσκευές είναι οι ακόλουθες:

Κλιματιστικά και Καλοριφέρ

Τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά είναι υπεύθυνα για τη δαπάνη αρκετών χρημάτων ετησίως σε κάθε νοικοκυριό. Τα 2/5 των χρημάτων που ξοδεύει μια οικογένεια για ηλεκτρισμό πηγαίνουν στα καλοριφέρ και τα air condition. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως για να μειώσετε τη χρήση τους κατά 20% αρκεί να κλείσετε όλες τις τρύπες και τα ανοίγματα που βάζουν κρύο μέσα στο σπίτι σας.

Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας

Ο θερμοσίφωνας δαπανάει τον μισό ηλεκτρισμό από αυτόν των καλοριφέρ και των κλιματιστικών αλλά και πάλι το ποσό που δίνουμε ετησίως για να ζεσταίνουμε το νερό στο σπίτι μας είναι αρκετά υψηλό. Αν έχετε παλιού τύπου θερμοσίφωνα μπορείτε να τον μονώσετε εξωτερικά ώστε να γλιτώσετε κάποια χρήματα. Η καλύτερη λύση πάντως είναι να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα που στη χώρα μας λόγω των πολλών ηλιοφανειών είναι ο πιο οικονομικός τύπος θερμοσίφωνα. 

Ψυγείο

Το ψυγείο καίει το 4% του ηλεκτρισμού του σπιτιού μας. Η μόνη λύση για να περιορίσετε τον ηλεκτρισμό που καίει ένα ψυγείο είναι να…αλλάξετε ψυγείο. Τα καινούρια ψυγεία καίνε λιγότερο ρεύμα ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ψυγείο 10-15 ετών καίει πολύ περισσότερο ρεύμα. Αυτό που μπορείτε να προσέξετε στα παλαιότερα ψυγεία είναι να μην τα ανοίγετε συχνά και να μην ξεχνάτε ποτέ την πόρτα ανοιχτή.

Φωτιστικά

Το 12% των χρημάτων που δίνουμε στον ηλεκτρισμό είναι λόγω του φωτισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Όπως διαβάζουμε στο spirossoulis.com οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσετε τις λάμπες στο σπίτι σας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας για να μειώσετε κατά πολύ τους λογαριασμούς του ρεύματος. Επίσης, οι συγκεκριμένες λάμπες έχουν διάρκεια ζωής 10 φορές μεγαλύτερη από τις κανονικές λάμπες. Τέλος, μην ξεχνάτε να σβήνετε πάντα τα φώτα σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε. Με λίγη προσοχή στο χειρισμό του φωτισμού μπορεί να γλιτώσετε πολλά χρήματα.

Αναζητήστε τον ηλεκτρολόγο της περιοχής σας (π.χ. Ηλεκτρολόγος Νίκαια) κλείστε ένα ραντεβού και ζητήστε να αξιολογήσει ενεργειακά τις συσκευές σας. Έτσι θα έχετε άμεσα το ακριβές κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν οι συσκευές σας.