Σπίτι

Ηλεκτρολόγος: Προστάτεψε την Παροχή Ρεύματος από Ρευματοκλοπή

Ηλεκτρολόγος: Προστάτεψε την Παροχή Ρεύματος από Ρευματοκλοπή

Τον τελευταίο καιρό είναι σε έξαρση το φαινόμενο της ρευατοκλοπής μια κατάσταση από την οποία μπορεί να σε προστατέψει ο ηλεκτρολόγος της Καλλιθέας. Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρξει καταγγελία για να γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή.

Οι τρόποι που μηχανεύονται διάφοροι επιτήδειοι για να κλέψουν ρεύμα ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία. Μια επιχείρηση μπορεί να «γλιτώσει» χιλιάδες ευρώ από τα λειτουργικά της έξοδα ενώ συχνά είναι τα φαινόμενα (ειδικά σε φοιτητουπόλεις της επαρχίας όπου οι νεαροί ενοικιαστές αποτελούν πιο «εύκολα» θύματα) όπου οι ιδιοκτήτες παίρνουν ρεύμα από τους ενοικιαστές. Δύο είναι οι κατηγορίες των ρευματοκλοπών: όταν ο παραβάτης κλέβει τη ΔΕΗ και όταν ο παραβάτης κλέβει κάποιον άλλον καταναλωτή.

Στην πρώτη περίπτωση, μια απλή τεχνική είναι η αποσύνδεση των ειδικών εξαρτημάτων από το μετρητή τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να το χρησιμοποιεί αλλά δεν καταγράφεται η κατανάλωση. Άλλος τρόπος είναι η παρέμβαση ενός «επαγγελματία» ηλεκτρολόγου ο οποίος μπορεί να πειράξει το μετρητή και να επιβραδύνει την ταχύτητά του.

Κάποιοι δεν πληρώνουν καν ηλεκτρολόγο για να παρέμβει και προτιμούν πιο ερασιτεχνικές λύσεις όπως είναι η τοποθέτηση μαγνητών, τρυπούν ρολόγια για να τοποθετήσουν αντικείμενα ως εμπόδια στην κίνηση του μετρητή, ψεκάζουν με σπρέι τις επαφές για να μην γράφει ο μετρητής.

Σε μια προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει σε ένα πρόγραμμα σφράγισης των 7,5 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε διάστημα ενός χρόνου. «Πιστεύουμε ότι μια νοικοκυρεμένη εικόνα θα αποτρέψει τέτοιες πρακτικές», τονίζουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας αδυναμία να ελεγχθεί το φαινόμενο που διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σε κάθε κοινωνικό στρώμα και όπως τονίζουν στρέφεται εις βάρος των καταναλωτών και εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες.Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ενέργεια που εκλάπη από το δίκτυο ήταν το 2016 περί τις 1.800 γιγαβατώρες και η αξία της στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ήταν της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ σύμφωνα με τις οποίες το μέσο κόστος ενέργειας (ενεργειακό σκέλος ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) για έναν μέσο τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης (τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh) για το 2016 υπολογίζεται σε 148,59 Euro/ΜWh, το κόστος υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.Η συνηθέστερη μέθοδος είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή (απευθείας σύνδεση του πίνακα με το δίκτυο), αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.